Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://biblio.umsf.dp.ua/jspui/handle/123456789/5281
Назва: Щодо визначення поняття правової доктрини
Автори: Полянський, Є. Ю.
Ключові слова: правова доктрина
правова ідеологія
теорія права
юридична наука
Дата публікації: 8-тра-2023
Видавництво: Університет митної справи та фінансів
Бібліографічний опис: Полянський Є. Ю. Щодо визначення поняття правової доктрини / Є. Ю. Полянський // Правова позиція, № 4 (37), 2022. С. 27-30.
Серія/номер: Правова позиція;№ 4 (37), 2022
Короткий огляд (реферат): В статті аналізуються сучасні підходи до визначення поняття правової доктрини. Особлива увага приділяється множинності форм прояву доктрини як явища об’єктивної реальності, а також взаємодії цих форм. Тривалий проміжок часу в вітчизняній науці поняття правової доктрини співставлялося з квінтесенцією наукової думки, іншими словами правова доктрина ототожнювалася з самою юридичною наукою. В праві інших країн, наприклад, США, під правовою доктриною, як правило, розуміється продукт судовою правотворчості, при цьому поняття доктрини використовується в множині – йдеться про правові доктрини. Виходячи з таких діаметрально протилежних підходів можна висловити припущення, що правова доктрина є комплексним поняттям, яке не може розглядатися як певна ізольована правова категорія. Аналізуючи сучасну літературу ми можемо робити висновки про те, що юриспруденція поступово відходить від вузького та застарілого бачення правової доктрини суто в єдиній площині: її багатоаспектність та різноманіття форм прояву здатні вразити будь-якого дослідника. Разом з тим в науці і досі бракує комплексних досліджень питань правової доктрини, адже можна від початку припустити, що кожна концепція доктрини є раціональною, хоча і недосконалою та неповною, але чи не можна об’єднати ці концепції в єдину систему? Звісно, кожен підхід до визначення правової доктрини як би виключає інше бачення цього питання. Втім всі ці концепти є ознаками доктрини, як ознаками предмету матеріального світу. Адже такому предмету можуть бути притаманні різнопланові ознаки. Так яблуко може бути червоним та великим, а ще і смачним. Ці характеристики не відносяться до однорідних, втім усі вони об’єктивно існують і не виключають одна іншу. І в повному ступені характеризують яблуко лише в своєму поєднанні. Отже, в статі зроблено спробу випрацювати концепцію, що буде здатна повноцінно визначити структуру правової доктрини та систематизувати вже наявні теоретичні знання в цієї сфері.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://biblio.umsf.dp.ua/jspui/handle/123456789/5281
ISSN: 2521-6473
Розташовується у зібраннях:2022/4(37)

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
4.pdf339,5 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.