Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://biblio.umsf.dp.ua/jspui/handle/123456789/5278
Назва: Адміністративно-територіальний устрій Слов’яносербії
Автори: Беніцький, А. С.
Ключові слова: Слов’яносербія
поселені полки
адміністративна територія
військові поселення
повіт
управління
реформа
козацькі звичаї
Дата публікації: 8-тра-2023
Видавництво: Університет митної справи та фінансів
Бібліографічний опис: Беніцький А. С. Адміністративно-територіальний устрій Слов’яносербії / А. С. Беніцький // Правова позиція, № 4 (37), 2022. С. 7-14.
Серія/номер: Правова позиція;№ 4 (37), 2022
Короткий огляд (реферат): У роботі розглянуто питання адміністративно-територіальних перетворень у Слов’яносербії другої половини XVIII ст. Зазначено причини реорганізації поселених там гусарських полків і утворення з них Бахмутського гусарського полку. Проаналізовано процеси організації поселених пікінерних полків на Півдні України та ліквідацію через це Слобідського (Новослобідського) та Бахмутського козацьких полків. Звернено увагу на практику використання російськими урядовцями примусового залучення українського козацького населення до пікінерної служби. Досліджено роль поселених гусарських та пікінерних полків у Катерининській провінції при реалізації Російською імперією експансійної політики й захоплення нових земель у Північному Приазов’ї та Причорномор’ї. Вивчено етапи реформування військово-адміністративного устрою в Слов’яносербії й поступовий перехід колишніх військових поселень під управління цивільних адміністрацій. Проте ці населені пункти ще довгий час йменували за назвами гусарських рот. Зазначено про свавілля слов’яносербських поміщиків, яке чинилось при заселенні земель, що були надані урядом на правах рангових дач. Звернено увагу на вплив козацьких традицій та звичаїв при організації в колишніх військових поселеннях (ротах) Слов’яносербії цивільного управління та формування там місцевих органів влади, створення посад, зокрема виборних отаманів, сотських, десятників тощо. Завдяки активному залученню у другій половині XVIII ст. вихідців із Гетьманщини та Слобідської України до заселення земель у Слов’яносербії басейн річки Лугань було перетворено із безлюдного степу в обжитий край. Згадано про приналежність колишніх слов’яносербських військових поселень до Бахмутського та Донецького повітів, а також про значимість селища Луганського заводу при визначенні у XIX ст. місця повітового центру в Слов’яносербському повіті.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://biblio.umsf.dp.ua/jspui/handle/123456789/5278
ISSN: 2521-6473
Розташовується у зібраннях:2022/4(37)

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
1 (1).pdf380,71 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.